Miksi ohjelmisto palveluna (SaaS, Software as a Service) yleistyy vuosi vuodelta ja miten yritysohjelmistojen siirtyminen pilveen tapahtuu?
Vielä muutama vuosi sitten ostimme musiikkia ja elokuvia DVD-levyinä. Nykyään internetin kehitys on johtanut kuukausimaksullisiin suoratoistopalveluihin. Meidän ei tarvitse enää huolehtia levyhyllyn päivittämisestä – tuore sisältö saapuu suoraan kotiin tai missä sillä hetkellä olemmekaan tietokoneella, tabletilla tai puhelimella.
Samanlainen muutos on tapahtunut myös ohjelmistomarkkinoilla yritysohjelmistomarkkinat mukaan lukien. Palvelimia ja ohjelmistoja ostavia yrityksiä on yhä vähemmän – mieluummin suositaan kuukausittaisia ohjelmistopalveluita.
MIKSI KANNATTAA SUOSIA YRITYSOHJELMISTOA PILVIPALVELUNA?
Syitä on monia. Tässä on joitain tärkeimmistä.
- Helppo ottaa käyttöön
Yritysohjelmistojen hankinta on yleensä pitkä prosessi: siihen kuuluu palveluntarjoajien, ohjelmiston sopivuuden, kyvykkyyden sekä kustannusten arviointi. Päätöstä harkitaan pitkään, sillä investoinnit ovat suuria eikä paluuta enää myöhemmin juurikaan ole. Ohjelmistopalveluiden kohdalla alkuinvestoinnit ovat kuitenkin pieniä ja vaihtaminen huomattavasti kivuttomampaa.
Yleensä yritysohjelmiston kanssa on hankittava myös palvelin tai vuokrattava se joltain palvelinpalveluntarjoajalta (esim. Amazon, Microsoft Azure). Vastaavien kustannusten selvittämiseksi on kuitenkin tarpeen ennustaa, kuinka tehokasta palvelinta tarvitaan, eikä se ole ollenkaan helppoa.
Lisäksi vielä asetustyöt. Palvelin ja kaikki siihen menevät ohjelmistot on määritettävä – kaikki tämä maksaa ja saattaa kestää päiviä.
Ohjelmistopalvelussa palvelin ja kaikki työt sisältyvät kuukausimaksuun ja ohjelmiston asennus vie yleensä vain minuutteja, koska prosessit ovat automatisoituja. Käyttöönottotyöt voivat siis alkaa ns. heti huomenna.
- Helppo ylläpito
Koska ohjelmistolla ei ole palveluna omaa palvelinta, ei ole myöskään mitään ylläpidettävää. Ei asiaa, ei ongelmia, ei kustannuksia. Ei esimerkiksi tarvitse huolehtia varmuuskopion ja palautuksen toimimisesta tai siitä, onko ohjelmistoa/tietokantaa ylläpidetty (indeksoitu), säilyykö suorituskyky tietomäärien kasvaessa ja hidastuuko järjestelmä ajan myötä.
Ohjelmistopalvelun tapauksessa velvollisuus ja vastuu ratkaisun ylläpidosta on kokonaan palveluntarjoajalla ja se sisältyy hintaan.
- Helppo päivittää
Yritysohjelmistojen ajan tasalla pitäminen on yksi suurimmista yrityksen sisäisten ratkaisujen haasteista. Näemme usein asiakkaiden käyttävän ratkaisuja, jotka ovat 5 tai jopa 10 vuotta vanhoja tai sitäkin vanhempia. Se ei johdu siitä, että kyseiset ratkaisut olisivat niin hyviä, vaan pikemminkin siitä, ettei niiden päivittämiseen ole olemassa selkeitä ja helppoja tapoja. Näin yrityksen kilpailuetu pienenee vuosi vuodelta, ja infoteknologialla on varmasti siihen oma osuutensa.
Dynamics 365 Business Centralin uusi versio julkaistaan joka kevät ja syksy eli kahdesti vuodessa, ja väliversiot mahdollisine parannuksineen joka kuukausi.
Ohjelmistopalvelun käyttäjät saavat päivitykset automaattisesti itse määrittelemänään ajanjaksona ja ne sisältyvät hintaan.
Yksi Dynamics 365 Business Central -ohjelmistopalvelun lisäeduista on ehdottomasti AppSource.
Business Centraliin on saatavana AppSourcessa useilta palveluntarjoajilta satoja laajennusmoduuleja, jotka voidaan hankkia ja asentaa pilviratkaisuun napsauttamalla.
MITEN PILVIPALVELUUN SIIRRYTÄÄN?
Dynamics 365 Business Central on ollut Virossa pilvipalveluna saatavilla noin vuoden ajan. Olemme tehneet sekä uusia käyttöönottoja että siirtäneet olemassa olevia ratkaisuja pilveen. Tässä on joitain huomioita, jotka tulee huomioida pilvipalveluun siirryttäessä.
- Kehitykset tehdään laajennusmoduuleina
Vakioratkaisua voidaan täydentää onnistuneesti omilla kehityksillä, mutta on otettava huomioon, että ns. perus- eli lähdekoodin muutokset eivät ole sallittuja. Kehitykset on tehtävä omina laajennusmoduuleinaan. Se voi hieman hankaloittaa asiaa, mutta se on ylimääräisen vaivan arvoista, sillä se on ainoa tapa varmistaa versiopäivitykset ilman, että kehitykset häiritsevät niitä.
- Liitännät tehdään verkkopalveluihin
Tietokantatason liitännät eivät ole sallittuja ja kaikki liittymät tehdään verkkopalveluihin. Saatavana ovat sekä JSON-muotoiset REST API -palvelut että XML-muotoiset SOAP-palvelut. Verkkopalveluiden avulla voidaan lukea, kirjoittaa ja antaa komentoja Business Centralille esimerkiksi jonkin toiminnon käynnistämiseksi.
- Versiopäivitys olemassa olevan ratkaisun siirtämiseksi
Jotta olemassa oleva Business Central (tai NAV) -ratkaisu voidaan siirtää pilveen, se on ensin päivitettävä uusimpaan versioon. Tämän jälkeen on mahdollista ladata koko tietokanta pilveen, sulkea paikallinen palvelin ja jatkaa ratkaisun käyttöä pilvipalveluna.
MITEN DYNAMICS 365 BUSINESS CENTRAL -PILVIPALVELUUN VOI TUTUSTUA?
Ota meihin yhteyttä. Esittelemme sen sinulle mielellämme tai järjestämme kokeiluympäristön, johon voit tutustua.